Site icon Вечерние Вести

Григорій Немиря: Не може бути цілісної та вільної Європи без цілісної, вільної та мирної України

Григорій Немиря взяв участь у 15-му Європейському саміті «Європа та мир» у Зальцбурзі, організованому Інститутом Регіонів Європи (IRE).

«Війна на Донбасі є не лише конфліктом між Україною та Росією, це більш глобальна проблема, яка зруйнувала існуючий порядок у Європі, встановлений після закінчення Холодної війни. Наше завдання встановити мир в Україні, встановити мир в Європі, повернути анексований Крим Україні та відновити цей порядок, що включає відновлення територіальної цілісності нашої держави та її суверенітету. Не може бути цілісної і вільної Європи без цілісної, вільної та мирної України», – сказав політик під час дебатів на високому рівні «Україна – шанси мирних рішень?».

Окрім того, представник «Батьківщини» зауважив, що Мінські домовленості зіграли свою роль в деескалації конфлікту, але не були і не є достатніми для встановлення миру на території нашої держави.

«У Мінських домовленостях поєднані два погляди на суверенітет, які є несумісними. Нове видання доктрини Брежнєва, доктрини «обмеженого суверенітету», є неприйнятним для України», – сказав Григорій Немиря.

Відповідаючи на запитання щодо так званої «формули Штайнмаєра», він наголосив: «Важливо за деревами бачити ліс – пріоритет безпекової складової. Зовнішня політика – це вид мистецтва, а не точна наука. Тому треба обережно ставитись до будь-яких «формул» у дипломатії».

За його словами, проведення виборів на тимчасово окупованій частині території Донецької та Луганської областей – це лише один з елементів врегулювання конфлікту. Але ключовим тут є безпекова складова, яка має включати розведення військ, демілітаризацію регіону, відновлення контролю України над українсько-російським кордоном, переконаний політик.

«Тільки після виконання безпекового пакета та відновлення контролю української влади над регіоном може йти мова про вибори на Донбасі», – сказав він.

Окрім того, Григорій Немиря зауважив, що, «говорячи про «формулу» Штайнмаєра, потрібно поставити собі запитання: чому Донбас, який є одним з багатьох регіонів України, має отримати особливий ексклюзивний статус?»

У саміті, який проходить 6-8 жовтня у місті Зальцбург (Австрія), беруть участь спеціальний Представник чинного голови ОБСЄ, Посол Мартін Сайдік, спеціальний радник голови Європейської Комісії щодо відносин з Україною Елмар Брок, керівник Групи підтримки України в Європейській Комісії, Генеральний директор з питань політики сусідства та розширення Європейської Комісії Петер Вагнер, європейські високопосадовці, європарламентарі та експерти.

Інститут Регіонів Європи був заснований у 2004 році головою уряду землі Зальцбург, професором Франсом Шаусбергером, щоб створити форум для європейських регіонів, громад та підприємств.

Інститут у своїй діяльності та ініціативах підтримує регіоналізацію та децентралізацію і сприяє діалогу та співпраці між різними регіонами. На сьогодні до мережі інституту входять 130 членів з 23 європейських країн.

 

ba.org.ua

Exit mobile version