Site icon Вечерние Вести

«Грає море зелене, тихий день догора…»

Минулого тижня в першому читанні Верховна Рада ухвалила проект закону «Про місто Київ – столицю України», авторами якого стали члени фракції «Слуги народу» на чолі з Олександром Ткаченком. Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування запропонував парламенту розглядати саме цей законопроект, забракувавши три інші варіанти. Документ цей надто дивний, а де в чому ще й навіть небезпечний…

Загалом було подано чотири законопроекти про столицю: №2143  авторства групи нардепів від «Слуги народу»,  №2143-1 авторства групи нардепів із різних фракцій,  №2143-2, написаний «Голосом», та славнозвісний №2143-3, який знову-таки  склали «слуги народу»… І от профільний комітет Верховної Ради  вирішив надати перевагу останньому. Однак цей документ здивував усіх.

Законопроектом № 2143-3 пропонується відновити районні ради у місті Києві як представницькі органи мешканців районів столиці. До речі, ця норма була в усіх чотирьох документах.

Також пропонується розділити повноваження та розмежувати посади київського міського голови та голови Київської міської державної адміністрації. Так, мер буде очолювати Київський магістрат – виконавчий орган Київської міської ради – та головувати на засіданнях Київради. Серед повноважень мера, зокрема, можливість ініціювати та підписувати міжнародні договори, що стосуються міста.

Голова КМДА буде здійснювати нагляд за додержанням Конституції і законів України органами місцевого самоврядування та координувати діяльність територіальних органів центральних органів виконавчої влади. Для чого знову двовладдя?

У кожному районі міста Києва за рішенням райради може створюватися Ратуша, в якій будуть розташовуватися органи місцевого самоврядування відповідного району. Перейменування – наше все!

Загальний склад Київської міської ради становитиме 80 депутатів. Районної у місті Києві ради – 20 депутатів.

А ось найнебезпечніше… Одне з повноважень Київського магістрату – «на підставі рішення Київської міської ради внесення пропозиції власникам майна, що має важливе значення для забезпечення потреб міста Києва, щодо його відчуження у власність територіальної громади міста Києва».

Фракція «Батьківщина» не підтримала  цей законопроект, адже він суперечить Конституції і перекреслює місцеве самоврядування. Про це заявила народний депутат Альона Шкрум у кулуарах парламенту.

«Настільки суперечливого законопроекту, який не зважає ні на Конституцію, ні на Цивільний кодекс, ні загалом на українське законодавство, я ще не бачила», – обурилася депутат.

Так, за її словами, надання окремих повноважень меру Києва суперечить законові про місцеве самоврядування, де прописані однакові повноваження для всіх мерів, а надання меру можливості підписувати міжнародні договори – взагалі абсурд.

«Вони також створюють окрему виборчу систему для Києва, але це суперечить Конституції, бо виборча система – єдина у всіх містах», – додала вона.

За словами народного депутата, також не можна КМДА надавати повноваження правоохоронних органів.

«Таке враження, що це все писали діти: а давайте створимо магістрати, а давайте створимо в кожному районі ради… А давайте зробимо так, щоб поганих забудовників можна було покарати через КМДА, а КМДА нехай має можливості, як поліція, поганих людей карати, хороших – підтримати. Так не буває», – уточнила політик.

Альона Шкрум також розкритикувала бажання авторів закону «забирати приватну власність на потреби громади»: «Без компенсації, без рішення суду. Для мене як юриста – це страшна норма, яка зупинить всі інвестиції в місто. Це комунізм тридцятих років».

Політик також сподівається, що до другого читання депутатам вдасться за допомогою поправок суттєво вдосконалити ухвалений у першому читанні законопроект № 2143-3.

Тож чекаємо на друге читання і сподіваємося, що усі помилки будуть виправлені. Та чи можливо це в принципі?

Микола БИКОВ

“Вечірні Вісті”

 

Exit mobile version