Site icon Вечерние Вести

Нове життя для НАЗК

Нова українська влада дуже любить перезавантаження. Цього разу нове життя має розпочатися у Національного агентства з питань запобігання корупції. Так, минулого тижня Верховна Рада ухвалила закон № 1029, що якраз і регулює перезапуск.

Створення Національного агентства було передбачене Законом України «Про запобігання корупції», ухваленим ще 2014 року в рамках антикорупційної реформи. Закон запрацював із 26 квітня 2015 року. Очікування від нового органу були дійсно величезні. І Нацагентство дійсно було в топі новин. Тільки не в хорошому сенсі… Насправді воно знову-таки виявилося суцільною мильною булькою. Щось їх забагато в нас у країні…

Нацагентство з питань запобігання корупції прославилося численними скандалами. Нагадаємо, в листопаді 2017 року керівник департаменту НАЗК з фінансового контролю і моніторингу способу життя Ганна Соломатіна звинуватила своє керівництво в упередженості перевірок електронних декларацій. Ба більше, вона звинуватила тодішню Адміністрацію президента в повному контролі над НАЗК і в примусі до фальсифікації  перевірок декларацій чиновників.

Ця історія, здається, так нічим і не завершилася. Хоча були й інші. Згадайте лише про шалені премії членам НАЗК, про які так багато писали у ЗМІ. Шуму було багато, а результатів діяльності мало. А після того як Наталія Корчак перестала бути главою НАЗК, про цей антикорупційний орган взагалі почали потроху забувати. І галасу стало менше…

Тож перезавантаження не було б зайвим. Але чи буде воно ефективним?

Отже, що передбачає  новий законопроект? У документі зазначено, що у 45-денний строк із дня набрання ним чинності треба забезпечити проведення конкурсу на заміщення посади голови НАЗК.

Також пропонується змінити форму урядування НАЗК із колегіальної на одноосібну. Голову агентства призначатиме на посаду Кабмін відповідно до подання конкурсної комісії за результатами відкритого конкурсного відбору. У «Слузі народу» раніше говорили, мовляв, колегіальне управління погіршувало ефективність роботи та оперативність прийняття рішень. Воно з одного боку так, але з іншого – одноосібна влада теж нічим не краща…

Далі передбачаються зміни у  порядку формування конкурсної комісії з відбору голови НАЗК. У її складі можуть бути представники  міжнародних організацій, але до нього не можуть входити представники влади.

«Це повинно підвищити суспільну довіру до результатів конкурсного відбору, а також забезпечити відбір кандидата, що найкраще відповідає встановленим критеріям для посади голови Національного агентства», – зазначено в пояснювальній записці до документу.

До речі, мова йде і про забезпечення гарантій  незалежності керівника органу. Вичерпний перелік підстав для дострокового припинення його повноважень має стати запобіжником від політично мотивованого звільнення. Але ж ми знаємо, що за бажання можна усе!

При цьому повноваження глави НАЗК можуть  бути припинені достроково у разі негативного висновку комісії з проведення незалежної оцінки ефективності діяльності Нацагентства. Така оцінка проводиться кожні два роки незалежними експертами, яких запропонують міжнародні організації.

У законі також прописано, що треба усунути перешкоди для забезпечення належного доступу НАЗК до реєстрів та баз даних.

Встановлений запобіжник і від шалених премій. Так, в пояснювальній записці зазначено: «Визначити в Законі розмір посадових окладів посадових осіб Національного агентства, що відповідає рівню обов’язків, які покладаються на працівників антикорупційного органу. При цьому обмежити максимальний розмір премій, що можуть бути виплачені керівництву Національного агентства».

Деякі з нових норм можуть виявитися як корисними, так і абсолютно недієвими. Тільки час покаже, чи принесе це перезавантаження успіх. Та ховатися вже немає за чим. Увесь антикорупційний  ланцюжок вибудований. Тож виправдань вже не буде…

Вікторія МАРСОВА 

“Вечірні Вісті”

Exit mobile version