Site icon Вечерние Вести

Олена Кондратюк: Політичне врегулювання війни на Сході неможливе без розв’язання питання безпеки

Вибори в органи місцевого самоврядування в окремих районах Луганщини та Донеччини за українським законодавством можливі лише після звільнення полонених, виведення окупаційних військ, роззброєння незаконних збройних формувань та отримання контролю над українським кордоном.

Про це заявила віцеспікерка Верховної Ради України, членкиня партії «Батьківщина» Олена Кондратюк, коментуючи обговорення формули Штайнмаєра в парламенті.

На її переконання, політичне врегулювання війни на Сході неможливе, якщо не буде розв’язано питання безпеки.

Заступниця Голови ВРУ закликала парламентську більшість та меншість, авторитетних експертів, правників, дипломатів, представників громадянського суспільства об’єднатися та підготувати такий текст нового закону «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей», який дозволить уникнути російських пасток, забезпечити політичний та насамперед безпековий компонент мирного врегулювання.

«Минулого скликання особисто я та фракція «Батьківщина» не голосували за закони про особливий статус Донбасу та закон про так звану амністію. Не може бути жодного відступу від червоних ліній, якими є наш суверенітет, незалежність і територіальна цілісність, право на власний європейський та євроатлантичний вибір», – зауважила вона.

Окрім того, Олена Кондратюк закликає владу надати суспільству максимально доступні та зрозумілі відповіді на питання щодо змісту «формули Штайнмаєра» та її можливих наслідків.

«Люди розгублені та не розуміють, про що йдеться. Брак інформації та комунікації породжує недовіру та тривожні очікування. Це може призвести до дестабілізації внутрішньої ситуації в країні. Внутрішні чвари й відсутність консолідованої позиції політикуму та суспільства щодо шляхів досягнення миру на Донбасі вигідні, насамперед, Кремлю», – наголосила представниця «Батьківщини».

ba.org.ua

Exit mobile version