Site icon Вечерние Вести

Денис Марчук: Вітчизняні аграрії на старті земельної реформи програватимуть у 20 разів іноземцям, які зайдуть в Україну

Українських аграріїв вводили до процесу запровадження ринку землі поетапно. У 2016 році сільгоспвиробників позбавили підтримки спецрежиму ПДВ. Це були ті непрямі кошти, завдяки яким можна було виходити на певний розвиток.

Про це повідомив заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР) Денис Марчук. 

Наступним етапом, у 2017 році, було бажання позбавити аграріїв відшкодування ПДВ при експорті олійних культур. 2018 рік ознаменувався тим, що в одному із законопроектів хотіли скасувати єдиний податок ІV групи. І ось фіналом стало те, що в Україні припинило існувати Міністерство агрополітики, яке фактично акумулювало кожен третій долар надходжень до державної казни і створювало майже 40% надходжень валютної виручки.

В умовах, коли аграрій став ще більш бідним і залежним, коли він віддав велику частку майна в заставу, щоб отримати кредит, з 1 жовтня 2020 року запроваджують ринок землі. І знекровленим фермерам доведеться конкурувати з юридичними особами, в тому числі іноземними, які на відміну від українського бізнесу кредитуються під 2-3%. Тобто ми вже на старті програємо в 20 разів іноземцям, які зайдуть в Україну.

Згідно законопроекту №2178 одна людина чи одна юридична компанія може володіти сотнями сіл в Україні. І це вже не латифундії. Така земельна реформа без перебільшення торкнеться кожної української родини. Тому запропонований урядом законопроект потрібно відкликати. У новому законопроекті потрібно позбавити іноземців права володіти землею в нашій країні. Але ключове питання – ставлення українців до земельної реформи потрібно з’ясувати шляхом проведення всеукраїнського референдуму. Тільки після народного волевиявлення можна буде поступово переходити до запровадження ринку землі. 

 

Вечірні Вісті

Exit mobile version