Site icon Вечерние Вести

Битва за столицю

Ще наприкінці липня президент Володимир Зеленський сказав, мовляв, не варто розслаблятися стосовно можливості проведення дочасних місцевих виборів. Відтоді розмови щодо перезапуску органів місцевої влади не вщухають. От тільки є одне але: українське законодавство не передбачає можливості проведення дочасних місцевих виборів по всій території України одночасно. Та це не означає, що неможливо зробити рестарт в окремих містах. І для початку – в столиці!

Ще 13 вересня 39 народних обранців від «Слуги народу» на чолі з Андрієм Клочком зареєстрували проект закону про внесення змін до Закону «Про столицю України – місто-герой Київ» (№2143). До речі, серед авторів є й Андрій Холодов, якого ЗМІ активно сватали в кандидати на посаду мера столиці.

Що ж пропонують слуги народу? Для початку: посади мера і голови КМДА розділяються. Мера обирають на виборах: якщо за результатами першого туру жоден із кандидатів на посаду міського голови не набрав більше половини голосів виборців, для визначення переможця проводиться другий тур голосування.

Голова КМДА призначається і звільняється президентом за поданням Кабінету міністрів. Поміж іншим пропонується, щоб голова КМДА мав можливість призупиняти дію актів місцевого самоврядування.

Також пропонується зменшити кількість депутатів у Київраді зі 120 до 84. Окрім того, повернуться райради.

Також у прикінцевих та перехідних положеннях документа зазначено: «Відповідно до пункту 30 частини першої статті 85 Конституції України призначити позачергові вибори Київського міського голови та депутатів Київської міської ради на неділю 8 грудня 2019 року…».

Та згодом почали з’являтися альтернативні законопроекти. Так, був зареєстрований документ під номером 2143-1. Серед авторів є представники фракцій «ЄС» та «Батьківщини», групи «За майбутнє» та позафракційні парламентарі.

Документом пропонується ліквідувати КМДА та районні у місті Києві державні адміністрації після обрання депутатів Київради та районних у місті Києві рад на наступних чергових місцевих виборах.

Автори зазначають, що саме цим законопроектом комплексно врегульовано питання щодо правового статусу міста Києва та особливостей місцевого самоврядування. Зокрема, встановлюється, що первинним суб’єктом місцевого самоврядування у місті Києві, основним носієм його функцій і повноважень є територіальна громада міста Києва. Визначаються чіткі повноваження Київського міського голови. Встановлюється, що Київська міська рада є єдиним представницьким органом територіальної громади міста Києва…

Наступний законопроект про столицю – №2143-2. Його зареєстрували нардепи від «Голосу». Документ пропонує відновити в Києві районні ради, ліквідувати районні держадміністрації та замінити їх виконавчими органами районних рад, а також наділити мера Києва правом очолювати КМДА.

А ось найцікавіше. Ще один альтернативний законопроект №2143-3 представили… знову-таки депутати з фракції «Слуга народу»! Серед авторів – глава фракції Давид Арахамія, перший віце-спікер Руслан Стефанчук та нардеп Олександр Ткаченко, якого також сватають у мери. Тож вони пропонують, щоб обраний мер очолив магістрат – виконавчий орган Київради. Окрім того, буде скорочено депутатський склад Київради зі 120 до 80 депутатів. У Києві будуть відновлені районні ради, в які увійдуть по 20 депутатів. Посада глави КМДА збережеться, призначатиме і звільнятиме його президент за поданням Кабміну.

Законопроект вводить систему ратуш міста Києва. У ратушах розташовуватимуться органи районного самоврядування, які повинні стати центрами надання соціальних, адміністративних та інших послуг за принципом «єдиного вікна».

В «Слузі народу» анонсували оперативний розгляд закону про столицю. Вірогідно, що документи (основний та альтернативні) голосуватимуть вже 3 жовтня. І тут матимемо справжню інтригу… Хто кого переможе? І чи за такого розкладу взагалі знайдуться голоси… Але тут вже і часу бракує, бо ж для того, щоб провести вибори 8 грудня, треба прийняти закон у цілому максимум 10 жовтня (позачергові місцеві вибори призначаються не пізніше ніж за 60 днів до дня волевиявлення).

Та найголовніше питання в іншому – чому нова влада так поспішає? Чому не дочекатися наступної осені і вже заразом перезавантажити усю місцеву владу? До того часу можна без зайвого поспіху скласти справді професійний закон про столицю… Відповідь на це питання дуже проста: за рік виграти битву в Києві буде вже майже нереально. Бо ж тоді кредит довіри вичерпається… А зараз можна спробувати свої сили. Хоча варто зазначити, що важковаговиків у «Слуги народу» немає…

Микола БИКОВ

“Вечірні Вісті” 

Exit mobile version