Site icon Вечерние Вести

Григорій Немиря: Уряд повинен припинити політику санкцій проти вимушених переселенців

Для того щоб санкції проти Росії були дієвими, уряд України повинен припинити політику санкцій проти своїх громадян – вимушених переселенців.

На цьому наголосив заступник Голови партії «Батьківщина», голова Комітету ВРУ з прав людини Григорій Немиря під час інформаційного марафону з питань безпеки, організованого Українським кризовим медіа-центром.

«Це стосується поточної політики уряду щодо внутрішньо переміщених осіб та громадян України, які залишилися на тимчасово окупованій частині Донбасу та в анексованому Криму. Це фактично політика прямої і непрямої дискримінації власних громадян», – сказав політик.

За його словами, мова йде про невиплати пенсій цій категорії громадян, у порушення Конституції та законодавства України і рішення Верховного суду та судів першої інстанції про поновлення виплати пенсій та заборгованості із пенсії ВПО.
«Неприпустимою є ситуація, коли Пенсійний фонд не виконує рішення Верховного суду та тисячі рішень судів першої інстанції щодо виплати пенсій ВПО. Загальна сума заборгованості за такими виплатами вже сягнула 600 млн грн. Пенсія – це власність людей, і ніхто не має права її відбирати», – переконаний Григорій Немиря.

Дійсно, неможливо зберегти механізм виплати пенсій, який існував до початку російської агресії на території України, але понад два роки тому у ВРУ був зареєстрований законопроєкт № 6240 щодо внесення змін до деяких законів України (щодо виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян), підтриманий представниками усіх парламентських фракцій та розроблений за сприяння міжнародних і неурядових організацій, включаючи Раду Європи.

Заступник Голови партії нагадав і про порушення виборчих прав внутрішніх переселенців. Так, на позачергових парламентських виборах 21 липня ця категорія громадян не зможе голосувати на мажоритарних округах. До того ж вже півтора року владою у парламенті блокується розгляд законопроєкту про внесення змін до деяких законів України (щодо виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян) № 6692.

Окрім того, за словами політика, уряд України замість належного формування і забезпечення реалізації державної політики з вкрай важливих для ВПО проблемних питань приймає дискримінаційні підзаконні нормативно-правові акти, зокрема щодо здійснення соціальних виплат ВПО.

«Вони не лише не полегшують, а навпаки ускладнюють становище переселенців з тимчасово окупованих територій України та громадян України, які залишилися там проживати, суттєво обмежуючи їхні права та свободи. Хто понесе за це відповідальність?» – зауважив Григорій Немиря.

 

ba.org.ua

Exit mobile version