Site icon Вечерние Вести

Будні кампанії — хто, куди і як?

Нинішні перегони надто виснажливі та драматичні. Спочатку ми взагалі не розуміли, чи зможуть відбутися дочасні вибори 21 липня. Та Конституційний суд поставив крапку у цьому питанні, що дуже оперативно як для нього. Потім в українських судах, звісно, найчесніших у світі, почалося таке… Тут вам і історія з реєстрацією кандидатами двох одіозних осіб, окрім того, рішення про повторне жеребкування… Тому далі може статися що завгодно – абсурдне та непередбачуване. Втім, виборча кампанія триває, тож поринемо в її будні…

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала, що з числа народних депутатів України знову балотуються на парламентських виборах 307 осіб. За партійними списками випробовують вдачу 115 кандидатів, на «мажоритарку» пішли 192 парламентарі (при цьому лише 43 із них висувають партії, а 149 кандидати – самовисуванці).

До речі, за спостереженнями Комітету виборців України, кандидати-нардепи масово балотуються від інших суб’єктів висування – не тих, від яких вони висувалися на дочасних парламентських виборах 2014 року. Для прикладу, Максим Бурбак, обраний у 2014 році в ОВО №204 (Чернівецька область) від партії «Народний фронт», наразі пішов на вибори як самовисуванець! І таких випадків чимало.

КВУ наводить дуже пізнавальні цифри. Так, до Верховної Ради дев’ятого скликання балотується 54 кандидати, які голосували за «диктаторські закони 16 січня» (в нинішній Раді працювали 64 депутати, які підтримали ті сумнозвісні ініціативи). 18 осіб балотуються за списками партій, решта розбрелися по одномандатних округах. Найбільше кандидатів, які голосували за «диктаторські закони», балотується в Харківській, Одеській, Луганській, Донецькій та Запорізькій областях.

Натомість в ОПОРІ розрахували, що більшість кандидатів, які балотуються як у багатомандатному окрузі, так і в мажоритарних округах, є особами «середнього віку» – 36-59 років. Однак майже третина кандидатів у народні депутати – молоді люди віком до 35 років: у загальнодержавному багатомандатному окрузі 29% і 28% – на «мажоритарці».

16% кандидатів загалом є тимчасово безробітними. Вищу освіту мають 91% усіх зареєстрованих кандидатів, професійну або середню спеціальну – 6% кандидатів у депутати, лише 3% кандидатів здобули загальну середню освіту. Серед партій, що висунули понад сотню кандидатів, найменший показник осіб з вищою освітою (87%) у партії «Соціальна солідарність», найбільший (97%) – у ВО «Батьківщина» та «Сила і Честь».

І дещо про гендерні питання. Так, виявилося, що на 25 мажоритарних округах (розташовані в 16 областях України) серед переліку кандидатів немає жодної жінки. До речі, найбільша кількість жінок-кандидаток (по десять осіб) балотується в 221-му окрузі Києва (Печерський район) та в 95-му окрузі Київської області (Ірпінь).

Та перейдемо до агітації. За спостереженнями ОПОРИ, найбільш інтенсивно та масштабно у виборчу кампанію зайшла «Європейська солідарність». Втім, її агітація була дочасною. По всій Україні з’являлися агітаційні матеріали політсили ще до офіційної реєстрації в ЦВК. А це заборонено законом. Допустила фальстарт і «Українська стратегія Гройсмана»: її агітаційна активність минулого місяця була такою ж масштабною. Дочасну агітацію партій «Голос» та ВО «Свобода» зафіксовано в половині областей України.

Разом із тим ОПОРА констатувала відсутність ознак централізованого використання владної вертикалі. Та це зовсім не говорить про те, що проблема подолана. До того ж зафіксовано низку локальних інцидентів із ознаками зловживань адміністративними ресурсами у виборчих інтересах. Окрім того, у червні спостерігачі ОПОРИ відзначали доволі масштабний розмах діяльності потенційних та зареєстрованих кандидатів із ознаками непрямого підкупу виборців. КВУ також зафіксував масову роздачу товарів і послуг у багатьох регіонах. Але це вже така українська виборча традиція – гречкосійство. Хоч і сумна. Та загалом дивного нічого немає.

Втім, деякі кандидати настільки сильно бажали привернути до себе увагу, що вдавались до дуже дивних форм агітації. Спостерігачі Комітету виборців України зафіксували низку дивних і абсурдних форм ведення виборчої агітації.

Наприклад, у Дніпрі на одномандатному виборчому окрузі №26 від імені благодійної програми кандидата Геннадія Гуфмана «Соціальна реконструкція» в мікрорайонах міста регулярно відбуваються так звані «дворові кінопокази». Так-так, виборцям просто в дворах влаштовують кіноперегляди.

15 червня у Козовій Тернопільської області за сприяння кандидата Івана Чайківського відбулося відкриття десятиметрової фігури Ісуса Христа – зменшеної копії статуї Христа-Спасителя в Ріо-де-Жанейро. На стелі вказано, що вона встановлена на честь двадцятиріччя компанії «Агропродсервіс», яку очолює кандидат.

У місті Умань Черкаської області люди милуються світломузичними фонтанами. Світлодіодні елементи утворюють напис, що фонтани було відкрито за підтримки кандидата Антона Яценка.

А на виборчому окрузі №40 під час святкування Дня Конституції відбулося авіашоу, під час якого парашутист здійснив стрибок із прапором політичної партії «Слуга народу».

Ось така вона, кампанія: драматична, виснажлива, шалена і абсурдна. Тримаймося, до виборів залишилось два тижні!

Вікторія МАРСОВА 

“Вечірні Вісті” 

Exit mobile version