Site icon Вечерние Вести

Усі на перегони: партійні битви та пристрасті на «мажоритарці»

Минулого тижня Конституційний суд України поставив крапку й визначив, що дочасним виборам до Верховної Ради бути! Судді визнали указ президента Володимира Зеленського про розпуск парламенту та оголошення позачергових виборів до ВР конституційним. Тож виборча кампанія триває! І після 25 червня (саме тоді завершиться реєстрація) ми остаточно дізнаємось, хто, куди та з ким йде.

КСУ у своєму рішенні нагадав, що Верховна Рада сьомого скликання 21 лютого 2014 року внесла зміни до Конституції. Зокрема, змінила редакцію статті 83, доповнивши її положеннями щодо коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді, та редакцію статті 90, наділивши президента України правом достроково припиняти повноваження парламенту у випадку невиконання вимог стосовно формування більшості.

Разом із тим зазначається, що ВР восьмого скликання протягом строку своїх повноважень не відновила у Регламенті Верховної Ради України правове регулювання щодо припинення діяльності коаліції депутатських фракцій. Отже виник конституційний конфлікт між президентом та парламентом.

Водночас судді КСУ відзначили, що носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. А народне волевиявлення здійснюється в тому числі через вибори. Тож КСУ констатував, що розв’язання конституційного конфлікту народом шляхом проведення позачергових виборів до ВР відповідає вимогам Конституції.

Тож політики можуть видихнути й продовжити виборчу кампанію. До речі, минулого тижня Центральна виборча комісія завершила прийом документів, і вже після 25 червня ми остаточно дізнаємося, хто йде на вибори. Матимемо два бюлетені: один по партійних списках, один – по мажоритарному округу. Цікаво, скільки партій цього разу братимуть участь у перегонах та, відповідно, наскільки довгим буде бюлетень. Для прикладу, на позачергових парламентських виборах 2014 року змагалися 29 політсил. Тож скоро дізнаємося, скільки матимемо нині. Та поки що є всі шанси, як і на президентських виборах, побити усі рекорди. Нині 44 партії є суб’єктами виборчого процесу. Мова йде про тих, хто подав документи. Деякі з них хочуть обиратись і по списках, і по «мажоритарці». А є й ті, хто обрав або списки, або одномандатні округи. Тож рахувати будемо вже 26 червня.

Втім, доля Верховної Ради дев’ятого скликання багато в чому буде залежати від того, кого українці оберуть в одномандатних округах.

Голова Центральної виборчої комісії Тетяна Сліпачук на своїй сторінці у «Фейсбуці» розповіла про шалений наплив мажоритарників у останній день реєстрації. «Як показує досвід попередніх виборів, наплив кількості охочих завжди припадав на останній тиждень реєстрації. Проте ця кампанія перевершила всі очікування. Через і об’єктивні, і суб’єктивні причини в останній день реєстрації пакети документів подали близько 1200 кандидатів у одномандатних виборчих округах. При цьому загалом до 20 червня заяв було трохи більше 2000. І це я ще не кажу про списки кандидатів у загальнодержавному виборчому окрузі», – зазначила вона.

За традицією, саме в одномандатних округах буде найбільш гаряче. Зокрема ми побачимо багато цікавих персонажів, які претендуватимуть на мандат. А ще, звісно, буде «гречка» та клони… Без цього наші вибори навіть уявити не можна. Між іншим, у цій кампанії технологію «клонування» використовують на повну котушку.

За інформацією Комітету виборців України, в одномандатних округах масово реєструються кандидати-клони «Слуги народу». Такі особи балотуються як самовисуванці, але при цьому в основних відомостях про себе зазначають, що вони є представниками громадських організацій, благодійних фондів, приватних підприємств із назвою «Слуга народу». Наприклад, у виборчому окрузі №37 (Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг) зареєстровано відразу п’ять кандидатів-самовисуванців, які використовують бренд «Слуги народу». Це Грижук В. В. (Громадський рух «Слуга Народу»), Кравченко А. В. (Громадська організація «Громадський рух «Слуга Народу»), Приходько П. О. (ПП «ЗЕ! Слуга Народу»), Рябовол О. О. (Громадська організація «Слуга для народу»), Товкун А. В. (приватне підприємство «ЗЕ! Слуга народа»). При цьому усі п’ятеро – безпартійні. В декількох округах спостерігається подібна ж картина.

Разом із тим не менш запеклою буде і партійна битва. Поки що ЗМІ вивчають рейтинги політсил та списки кандидатів, затверджені на з’їздах партій. Та не менш цікавими є їхні виборчі програми. Наразі про плани та наміри партій відомо не так багато. В основному знаємо те, що чули на з’їздах… У всіх на слуху «Новий курс» Юлії Тимошенко, який протягом кількох років розробляла група експертів у різних галузях. Цей покроковий план виходу країни з кризи Тимошенко презентувала ще рік тому, з ним і йде нині на вибори. «Сьогодні ми маємо відповіді на ті питання, які потрібно вирішити для України. Зараз перед державою відкрилась нова дорога, новий шанс і можливості. Найголовніше тепер – поєднати нових сильних людей в політиці з досвідом, професійністю та розумінням, що робити», – зазначала політик. Інші програми ще треба ретельно вивчати. Тож далі буде….

 Микола БИКОВ

“Вечірні Вісті”

 

Exit mobile version