Site icon Вечерние Вести

Газова математика

Урядова програма 20/20, яка передбачає наростити видобуток українського природного газу до 20 млрд куб. м до 2020 року, з тріском провалилася. І хоч дочірнє підприємство «Укргазвидобування» раз за разом заявляє про черговий рекорд, у цифровому вимірі це не дуже вражає. Тому надія на енергонезалежність поступово вмирає.

Цифри – штука вперта й говорять самі за себе. З 2014 року обсяг видобутку газу в системі «Укргазвидобування» виріс з 15,12 млрд куб. м до 15,49 млрд куб. м – всього на 370 млн. Тобто за логікою ані шампанське відкорковувати зарано, ані премії багатомільйонні виписувати нема за що.

Показник закачування блакитного палива до ГТС також не радує – у порівнянні з 2014 роком він падає. Доволі показовим був у цьому плані минулий рік: при видобутку власного газу на рівні 15,49 млрд куб. м до ГТС було закачано всього 13,99 млрд. Тобто 1,5 млрд куб. м зникли як марево.

Правда, на цей випадок у газовиків є доволі цікава стаття про виробничо-технологічні витрати та втрати природного газу, які єдині б’ють справжні рекорди. Аналітики нафторинку, які вивчили звіти виробничої діяльності «Укргазвидобування», констатують, що втрати держкомпанії з січня по червень 2019-го становили 4,49 млн куб. м або 28 млн грн на добу (без ПДВ, у цінах з 1 листопада 2018 року, за якими НАК «Нафтогаз України» купує газ у «Укргазвидобування»).

При збереженні існуючої динаміки держкомпанія має всі шанси за підсумками року збільшити втрати газу до 1,6 млрд куб. м, побивши минулорічний рекорд. Тоді за підсумками року втрати досягли 1,5 млрд куб. м та виросли в 2,5 раза порівняно з 2015-м.

На думку фінансового експерта Олексія Куща, якщо б втрати залишилися на рівні 2014 року (0,6 млрд куб. м), то реальний показник видобутку склав би в минулому році 14,6 млрд кубів, або на 0,52 млрд менше рівня 2014-го. Збільшення втрат із 0,47 до 1,42 млрд куб. м призвело до того, що за цією статтею витрат було списано газу на суму понад 8 млрд грн за нинішнім тарифом.

На жаль, всі ці втрати – реальні вони чи намальовані пухкими руками реформаторів з метою підзаробити зайвий мільйон-другий – врешті лягають на плечі українців. Адже підвищення тарифів на газ нам пояснювали саме необхідністю вкладати гроші в розвиток видобутку, в тому числі й на розвідку нових родовищ.

Натомість вже навіть в уряді визнають, що мільярди гривень просто згоріли. В інтерв’ю «Главкому» міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик заявляє, що 40 млрд грн «Укргазвидобування» списало на гідророзриви пластів. Гіпотетично такий метод міг би допомогти у збільшенні видобутку, адже в пласт закачують під великим тиском воду з піском для утворення тріщин, які вивільняють газ. Але неправильне використання гідророзриву призводить до зворотного ефекту. І на тих родовищах, де застосовані розриви, вони були неприйнятні. В результаті маємо «ефект»: гроші використано, родовища без газу, видобуток не збільшено, а команда «реформаторів» щомісяця отримує чималенькі зарплати.

Ось така вона, газова арифметика, в якій інтереси громадян та країни винесені за дужки…

Олекса ГОНСЬКИЙ

Вечірні Вісті

Exit mobile version