Вторник , 19 Март 2024
Культура

«Кролик Джоджо»: найтемніше буває перед світанком!

Цього року за «Оскара» будуть змагатися декілька досить цікавих стрічок. Серед номінантів є один унікальний фільм – трагікомедія «Кролик Джоджо». До речі, картина претендує на шість золотих статуеток: вона представлена в номінаціях «найкращий фільм», «найкраща жіноча роль другого плану», «найкращий адаптований сценарій», «найкраща робота художника-постановника», «найкращі костюми» та «найкращий монтаж».

Шансів перемогти в головній номінації не так вже й багато. Однак це абсолютно неважливо, бо ж цей фільм пречудовий. До речі, бюджет проекту склав усього 14 мільйонів доларів. І це доводить той факт, що знімати класне кіно можна навіть за невеликі за мірками Голлівуду кошти.

Дія фільму відбувається наприкінці Другої світової війни в нацистській Німеччині. Десятирічний Йоханнес «Джоджо» Бетцлер (Роман Гріффін Девіс) живе разом зі своєю мамою Розі (Скарлетт Йоханссон). Його батько воює десь на італійському фронті, але звісток від нього давно немає. А старша сестра Інга деякий час назад померла від грипу.

У хлопчика не дуже виходить ладнати з іншими дітьми. Однак у головного героя все ж є один уявний друг, з яким він проводить дуже багато часу, – Адольф Гітлер (Тайка Вайтіті). У майбутньому хлопчик мріє стати охоронцем справжнього Гітлера. Це мета його життя!

Нині ж Джоджо є членом організації «Юнгфольк» і відвідує її тренувальний табір, яким керує капітан вермахту Кленцендорф (Сем Роквелл). Він втратив око на війні, тому командуванням був відправлений в тил і поставлений керувати Гітлерюгендом.

У таборі з малим гітлереням відбувається неприємний інцидент: йому дають завдання забити кролика, але хлопчик не може це виконати. З нього усі починають кепкувати і називати «Кроликом Джоджо». Але проблеми тільки почались… На навчаннях він випадково підривається на навчальній ручній гранаті. Тепер у Джоджо обличчя в шрамах, він трохи кульгає.

Щоб хлопчик не замикався в собі, мама відводить його до Кленцендорфа й просить, щоб той якось зайняв її сина. Тож Джоджо дають невеликі завдання: збирати металобрухт для потреб армії, розклеювати пропагандистські листівки…

І все було б нормально, якби одного разу, залишившись вдома без мами, Джоджо не знайшов єврейську дівчинку, що ховалася в одній із кімнат. Хлопчик неабияк перелякався й навіть розгубився. Що робити? Донести не можна, бо тоді його маму Розі точно повісять… Джоджо вирішує зробити вигляд, наче нічого не сталося. І потроху починає спілкуватися з Ельзою (Томасін Маккензі). Мале гітлереня просить дівчину, аби та розповідала йому якомога більше «жахів» про євреїв. І він навіть починає писати книгу. Так вони поступово зближуються і Джоджо закохується в Ельзу…

Режисером та сценаристом стрічки став Тайка Вайтіті, який і зіграв роль уявного друга Джоджо Гітлера. До речі, його біографія надто цікава. Ось один дуже промовистий факт: Тайка Вайтіті народився 16 серпня 1975 року у Веллінгтоні (Нова Зеландія), його батько – маорі, а мати – єврейка. Ось така іронія долі.

Поміж тим сценарій фільму «Кролик Джоджо» – просто бездоганний. Його можна навіть розбирати на цитати! Та й жарти тут відмінні: спочатку навіть не уявляєш, що на такі серйозні теми можна в принципі жартувати. Та виявляється, що можна!

Окрім того, й сама постановка вийшла пречудовою. Вайтіті дуже майстерно розповідає про те, як в голові малого фанатика відбулася переоцінка цінностей. Він немов сам веде хлопчика за руку з початку й до самих фінальних титрів. Окрім того, Тайка Вайтіті блискуче зіграв Гітлера. І це просто неймовірний сарказм!

Фантастична й Скарлетт Йоханссон. У цьому фільмі вона пурхає, немов метелик. Приємно, що актриса стала більш ретельно ставитися до вибору сценаріїв, бо ж останні кілька років вона брала участь у далеко не найкращих проектах. Але вона повернулася!

Невеличкі, проте дуже знакові ролі дісталися Сему Роквеллу, Ребел Вілсон та Алфі Аллену. Вони ну дуже кумедні!

Та все ж головною зіркою стрічки став дванадцятирічний Роман Гріффін Девіс, який зіграв Джоджо. І це перша його робота в кіно! Хлопчина виявився ще більш талановитим, аніж його юна колега по акторському цеху Джейкоб Трембле. Тож у цього малого точно велике майбутнє.

Фільм «Кролик Джоджо» – справжній кінематографічний десерт. Незважаючи ні на що, він досить оптимістичний. І вкотре доводить, що найтемніше буває перед світанком!

 

Євгенія ПРОРИВАЙ

“Вечірні Вісті” 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Как планируют реабилитировать украинский язык в Украине и во всём мире?

Министерство культуры поддержало укрепление статуса украинского языка.

Классика романтики: Почему “Завтрак у Тиффани” стоит посмотреть

Романтические фильмы являются полезной для ментальной разгрузки практикой.

После долгого перерыва: Алла Пугачёва выпустила новую песню в Израиле

Алла Пугачёва, которая ранее выехала в Израиля на фоне войны внезапно представила...