Site icon Вечерние Вести

Sea Breeze під знаком російської провокації

Кремлівські пропагандисти давно навчилися прикривати імперські амбіції та агресію путінської Росії тезою: «Весь світ проти нас». А ще Москві дуже не хочеться, щоб Україна, Грузія, Молдова тощо вступили до НАТО. Адже у головного спадкоємця СРСР алергія на Альянс, ускладнена нездоланним бажанням хоч чимось накапостити. Тому не дивно, що під час міжнародних військово-морських навчань Sea Breeze 2019 у Чорному морі, які закінчилися минулого тижня, варто було очікувати провокацій від РФ.

У міжнародних навчаннях, які спільно організовують Україна й США, щорічно беруть участь представники різних країн. І щоразу Росія бурчить й висловлює незадоволення тим, що в Чорному морі, яке вона вважає своїм, курсують кораблі НАТО. Попри те, що кожного року РФ запрошували до участі в таких навчаннях, Кремль відмовлявся. Правда, в 1998 році за президентства Єльцина три російські кораблі все ж таки брали участь у Sea Breeze, але цей досвід не завадив вже наступного року заводити стару платівку про те, що НАТО – зло і що весь світ знову ополчився проти Росії.

Цього року майстерність на морі, суші, у повітрі і під водою в рамках Sea Breeze відточували три тисячі військовослужбовців із 19 країн – України, США, Болгарії, Великої Британії, Грузії, Греції, Данії, Італії, Канади, Латвії, Литви, Молдови, Норвегії, Польщі, Румунії, Туреччини, Швеції, Франції, Естонії. В навчаннях були задіяні 28 кораблів та 27 повітряних суден.

На тлі подій на «Лошарику», які призвели до загибелі 14 російських моряків і які Путін відразу засекретив, Кремлю було конче потрібно нагадати своїм співгромадянам про те, що Росія досі є великою морською державою (Великій Британії та США, мабуть, потрібно в цей час нервово курити десь у стороні) та єдиною володаркою Чорного моря (Туреччині з її контролем над Босфором також, напевно, потрібно ридати), адже «Кримнаш» і все таке інше. Тому не дивно, що ще напередодні Sea Breeze роспропагандисти на різні лади почали розповідати, що навчання українців з іншими країнами – це провокація проти Росії й відпрацювання атаки військ НАТО на анексований півострів. Тим більше, що новини про зовнішнього ворога чудово відволікають від проблеми водопостачання анексованого півострова. Адже воду для населення «керуючі» направляють на потреби військової бази. Тому для роспропаганди зовсім не важливо те, що цього року один із основних акцентів маневрів робиться на охорону державного кордону України, в зв’язку з чим у планах військових – відпрацювання річкового елемента на Дунаї. За легендою, агресор намагається заблокувати вихід до моря з річки: Україна відпрацює завдання з убезпечення супроводу транспортних цивільних суден через гирло Дунаю до Чорного моря.

Щоб продемонструвати, хто в Чорному морі хазяїн та попсувати нам кров, окрім слів росіяни намагалися й діяти. Попри те, що підготовка до навчань починається за рік, напередодні Кремль навмисно перекрив ділянку в Чорному морі, де, згідно з планом, має проходити Sea Breeze.

«Мене дивує, що напередодні навчань ми отримуємо повідомлення про закриття певних районів Чорного моря. Ці дії з боку Російської Федерації не можна назвати інакше, як смішними й дитячими. Ми були готові до подібних витівок, тому провели перепланування і діятимемо в інших районах, щоб удосконалювати навички із сумісності та спільного виконання завдань на морі, суші і в повітрі з країнами-партнерами. Я впевнений, що наші спільні зусилля дозволяють зробити ще один крок до безпеки в Чорноморському регіоні», – повідомив на відкритті навчань Sea Breeze 2019 командувач ВМС Збройних сил України Ігор Воронченко.

Як контрудар й елемент брязкання зброєю ВМФ РФ одночасно із Sea Breeze проводив власні навчання, в яких були задіяні десять кораблів. Серед них великі десантні кораблі «Азов» і «Цезар Куніков», малі ракетні кораблі «Орехово-Зуєво» і «Міраж», а також ракетні катери «Івановець», «Набережні Челни» і «Р-60».

А на додаток корабель Чорноморського флоту РФ «Сметливий», нехтуючи прибережними повідомленнями, вперся до закритого для мореплавства району, де проводились практичні стрільби корабельної артилерії. Наш фрегат «Гетьман Сагайдачний» намагався опитати судно, що передбачено міжнародним протоколом, але російський корабель зробив вигляд, що має «проблеми» зі зв’язком.

Певно, російські військові розраховували на те, що «Сметливого» підіб’ють, щоб потім можна було роздмухати скандал та продемонструвати нарешті своїм співвітчизникам усю підступність і загрозу НАТО, але, мабуть, усе пішло не за їхнім планом. Корабель не постраждав й почалапав на базу. Тому прес-служба ЧФ РФ повідомила про те, що такого інциденту взагалі не було – тобто учасникам міжнародних навчань усе примарилося.

Sea Breeze закінчилися, навчання пройшли успішно. Враховуючи те, що ще в 2017 році НАТО оголосило Чорноморську безпеку одним із головних своїх пріоритетів, такі навчання окрім отриманого досвіду дають Росії чіткий сигнал нарешті згадати про міжнародне та гуманітарне право. Правда, для РФ такі натяки, мабуть, є надмірно тонкими, тому Кремль продовжує агресію, пропускаючи стурбованість світу повз вуха. З Чорного моря Росія нікуди не подінеться. Й надалі провокуватиме Україну попри допомогу з боку США, Канади та європейських країн. Тому нам потрібно нарощувати свою міць на морі та зберігати холодний розум.

Антоніна МІРОШНИЧЕНКО 

Вечірні Вісті

Exit mobile version